Cholera









CHOLERA

APIBRĖŽIMAS

Tai choleros virionų sukeliama ypač pavojinga ūminė žarnyno
liga, linkusi plisti epidemiškai ir pasireiškianti vandeninga diarėja.

 

EPIDEMIOLOGIJA

Cholera palitusi ten, kur blogos sanitarinės, vandens ir
maisto higienos sąlygos. Cholera pasireiškia protrūkiais arba epidemijomis.
Cholera šiuo metu yra paplitusi Afrikoje, Azijoje, Artimuosiuose Rytuose, Peru
ir kai kuriose Centrinės Amerikos šalyse. 
Keliaujantieji rizikuoja susirgti ir įvežtiniai pavieniai atvejai
registruojami įvairiose ekonomiškai išsivysčiusiose pasaulio šalyse.  Paprastai sergamumas yra didesnis vasaros
metu.

LIGOS PRIEŽASTYS IR
EIGA

Cholerą sukelia judri bakterija – choleros vibrionas (lot.
Vibrio cholerae). Sukėlėjas turi du rezervuarus: žmonių visuomenę ir atvirus
vandens telkinius. Infekcijos šaltinis yra sergantys žmonės, sveikstantys, o
taip pat ir sveiki virionų nešiotojai. Tačiau ligonis pavojingiausias pirmomis
dienomis, kuomet išskiria virionus su išmatomis ir su vėmalais. Sukėlėjai
perduodami fekaliniu-oraliniu būdu (per išmatomis užterštą maistą, vandenį,
pieną, vaisius, daržoves, vandens gyvūnus). Ypatingas vaidmuo tenka musėms,
kurios perneša užkratą nuo išmatų ant maisto produktų, daiktų.
Choleros virionai patekę i organizmą, virškinamajame trakte išskiria stiprius
toksinus, kurie sutrikdo žarnyno ląstelių veiklą. To pasekoje prasideda stiprus
viduriavimas.

 

KLINIKA

Inkubacinis periodas dažniausiai trunka 1-2 dienas,
daugiausiai iki 5 dienų. Daugiau kaip 90 proc. užsikrėtusiųjų ši liga
pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba tik lengvai viduriuojama. 2-5
proc. užsikrėtusiųjų išsivysto sunkios ligos formos. Pradžia dažniausiai ūmi-
atsiranda bendras negalavimas, pilvo skausmai, viduriavimas, ypač naktį, rytą.
Viduriuojama neskausmingai, pradžioje išmatos dar skystos košės pavidalo.
Vėliau vandeningos, drumstai balzganos, be kvapo ir primena ryžių nuovirą.
Pykinimas, vėmimas atsiranda kiek vėliau. Viduriuojant netenkamas žymus vandens
ir druskų kiekis, todėl greitai didėja troškulys, silpnumas, padažnėja širdies
plakimas. Retėja šlapinimasis, mažėja šlapimo kiekis, sutrinka inkstų veikla.
Ligonio veido bruožai būna paaštrėję, tamsūs „akiniai“, akys įkritusios, balsas
užkimęs, oda sausa, raukšlėta. Ligonio kūno temperatūra paprastai lieka normali.
Tinkamai negydant sutrinka įvairių organų funkcijos, mirštama. Atipiška ligos
klinika pasireiškia vaikams ir seniems žmonėms-jiems pasitaiko žaibinė ligos
forma, kai ligonis miršta dar nepradėjęs viduriuoti ir vemti.
 

DIAGNOSTIKA

Cholera diagnozuojama remiantis epidemiologiniais,
klinikiniais ir bakteriologiniais duomenimis (išmatų ir vėmalų pasėliai).
Kraujo tyrime atsispindi vandens ir elektrolitų netekimas: acidozė (rūgščių
medžiagų apykaitos produktų susikaupimas organizme), kalio, natrio, chloro jonų,
gliukozės sumažėjimas, nedidelis neutrofilų skaičiaus padidėjimas.

 

GYDYMAS

Sergantys cholera hospitalizuodami ir skubiai
rehidratuojami- į veną lašinami tirpalai, duodama gerti skysčių. Taip pat
skiriama antibiotikų, kurie sutrumpina viduriavimo ir virionų išsiskyrimo
laiką. Dažniausiai skiriama tetraciklino, rečiau eritromicino, amoksicilino.
Gydymo trukmė 3-5 dienos. Ligoniai išleidžiami, kai gaunami 3 neigiami išmatų
pasėlio rezultatai.

 

PROFILAKTIKA

Patarimai keliautojams į kraštus, kuriuose paplitusi
cholera:

1. gerkite tik virintą (ne mažiau 1 min.) arba chloru
dezinfekuotą vandenį (chloro preparatų galima įsigyti vaistinėse). Tokie
gėrimai kaip karšta arbata ar kava, vynas, alus, karbonatiniai vandenys bei
vaisių sultys (buteliuose ir pakeliuose) yra nekenksmingi.

2. nevartokite ledo, prieš tai neįsitikinę, jog jis
pagamintas iš neužteršto vandens.

3. valgykite tik gerai termiškai apdorotą maistą. Geriau,
kad patiekiamas į stalą patiekalas dar būtų šiltas. Netgi gerai paruoštas
maistas, pabuvęs keletą valandų kambario temperatūroje, gali virsti infekcijos
židiniu.

4. nevartokite žalių maisto produktų, netgi daržovių ar
jūros gėrybių. Daržoves patartina nulupti ir išvirti.

5. nepasterizuotą pieną prieš vartojimą užvirinkite.

6. nesmaguriaukite nežinomais ledais -jie gali būti ligos
priežastis. Geriau pasirinkite žinomus, parduotuvėse parduodamus skanėstus.

7. pirkdami užkandžius iš gatvės prekeivių pirmiausia
įsitikinkite, kad maistas tinkamai paruoštas ir patiekale nėra termiškai
neapdorotų produktų.