Diferencinė diagnostika

Švokštimas gali atsirasti dėl išplitusios ar lokalizuotos kvėpavimo takų obstrukcijos ir į tai reikia atsižvelgti galvojant apie diferencines diagnozes.

Dusulys ir kosulys yra būdingi daugeliui būklių. Paciento ligos istorija kartu su plaučių funkcijos tyrimu – spirometrija yra kertiniai astmos diagnostikai. Obstrukcinis kvėpavimo funkcijos sutrikimas būdingas astmai bei LOPL, tuo pat metu atmeta kitas būkles.

 Kvėpavimo takų obstrukcijos diferencinė diagnostika. Perspausdinta gavus leidimą iš gyd. Martyn R Partridge.

Pagrindiniai aspektai – diagnostika ir klasifikacija

  • Nors astma yra viena iš dažniausių lėtinių uždegiminių ligų, ji nustatoma per retai.
  • Dusulys (dažnai epizodinis), švokštimas (švilpimas), sunkumas krūtinėje (veržimas) ir kosulys yra pagrindiniai astmos klinikiniai simptomai, kuriais remiasi diagnostika.
  • Objektyvūs plaučių funkcijos tyrimai yra svarbūs astmos diagnostikai ir gydymo efektyvumo įvertinimui.
  • Bronchų reaktyvumo tyrimas ir alerginės būklės nustatymas gali pagelbėti diagnostikai bei padėti identifikuoti galimas prevencines priemones.
  • Reikėtų siekti įvertinti ligos sunkumą ir parinkti gydymą.
  • Kai kurioms pacientų grupėms, ypač rūkantiems bei labai jauniems ar seniems, nustatyti astmą gali būti sunku.

Suaugusiems į astmą panašūs simptomai gali būti dėl bronchito ar LOPL. Sirgimas LOPL ir astma kartu būdingas buvusiems ar esamiems rūkoriams, o kartais net pasireiškia individams, kurie niekada nerūkė. Nustatyta grįžtama bei kintama kvėpavimo takų obstrukcija yra būdinga astmai ir tai rodo jog reikia skirti prevencinį gydymą. Nors ne visada įmanoma atskirti astmą ir LOPL pacientams su fiksuota bronchų obstrukcija, obstrukcijos nustatymas yra rodiklis, jog reikia skirti bandomąjį gydymą inhaliaciniais kortikosteroidais, kad būtų galima įvertinti grįžtamumą.